Doa

"Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu Dhuha-Mu, Kecantikan ialah kecantikan-Mu, Keindahan itu keindahan-Mu, Kekuatan itu kekuatan-Mu, Kekuasaan itu kekuasaan-Mu, dan Perlindungan itu perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah waktu Dhuha-Mu keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, Limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh." Amin

Ahad, 24 Mac 2013

Anda Migrain / Sakit Kepala ??

Kepala Anda terasa sakit? Apakah itu disebabkan oleh tegang, migrain, atau sinus? Daripada bingung, mari kenali beberapa jenis sakit kepala agar Anda bisa mengenali gejalanya.Tegang
 • Ini adalah jenis sakit kepala yang paling umum dan 90 persen orang pernah mengalaminya. Gejala yang dialami adalah sesak di otot-otot kepala, bagian belakang leher, dan dahi. Nyerinya bisa terasa ringan hingga sedang. Biasanya penyakit ini dipicu oleh stres atau kelelahan. Untuk mengatasinya, lakukan beberapa latihan pernapasan, seperti yoga yang lembut, tidur siang, atau meditasi. Jika Anda ingin dibantu obat, minumlah obat penghilang rasa sakit, semisal ibuprofen dan naproxen .
Migrain
 • Banyak yang keliru mendeskripsikan sakit kepala migrain sebagai sakit kepala yang disebabkan oleh sinus. Migrain adalah suatu kondisi neurologis yang disebabkan oleh "saklar" yang terlalu reaktif di dalam batang otak. Gejalanya ditandai dengan nyeri berdenyut, sensitivitas terhadap cahaya, suara, bau, mual dan muntah, serta gejala lainnya. Dua puluh persen dari penderita, sebelum rasa sakit timbul, biasanya memiliki gangguan visual. Rasa nyeri yang dirasakan bisa sangat parah.
 • Banyak hal yang memicu penyakit ini. Beberapa di antaranya, stres, perubahan hormonal, perubahan cuaca, dan makanan. Obati penyakit ini dengan merubah gaya hidup dan bebas stres.
Sinus
 • Sama seperti migrain, banyak yang salah mengira mereka terkena migrain saat sakit kepala ini menyerang. Hampir setengah dari penderita sinus hidungnya berair atau tersumbat, mata berkaca-kaca, bahkan kadang disertai demam. Pemicunya tentu saja infeksi sinus akut.
Cluster
 • Jenis sakit kepala ini sangat langka. Biasanya terjadi pada laki-laki yang senang mengkonsumsi alkohol dan perokok berat. Rasa nyeri terjadi intens, setiap hari, selama satu hingga dua jam dalam beberapa minggu.
 • Menurut beberapa dokter, cluster disebabkan oleh hipotalamus, yaitu bagian dari otak yang mengontrol tubuh. Gejala yang dirasakan adalah nyeri yang seakan-akan menembus belakang salah satu mata. Rasa yang ditimbulkan sangat menyiksa penderitanya. Nyeri ini bisa disembuhkan dengan menyuntikkan obat ke bagian belakang kepala.

Apa itu Migrain ??
Sakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:

* Sakit kepala kerana tekanan
* Sakit kepala kerana sinus
* Sakit kepala kerana migrain

Sakit kepala tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.

Sakit kepala sinus ialah disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.

Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:

 • - Kekurangan zat dan nutrisi
 • - Faktor keturunan
 • - Kesan dari pengambilan ubat-ubatan
 • - Wanita yang mengalami haid atau pra-haid
 • - Terlalu banyak mengambil kafein
 • - Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat

Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung.

Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan.

Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.

Kenapa supplement lebih baik dari ubat? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, dan merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. Berbeza dengan ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.

Supplement/vitamin untuk migrain:
Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)

 • Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.
 • Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.
 • Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.

B Complex

 • Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang mograin, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.
 • Bagi penderita migrain, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migrain. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena lah jaga makan. begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti dan sebagainya. Dan timbagkan tentang mengambil vitamin/supplement sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ia pasti lebih baik dari makan ubat berasaskan dadah secara berterusan.


 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.                         
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli

Shaklee ID: 914911
FB  : www.facebook.com/AD2uGudvitamin   
Phone : 0149385196 
Email : ad2u_gudvitamin@yahoo.com

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...