Doa

"Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu Dhuha-Mu, Kecantikan ialah kecantikan-Mu, Keindahan itu keindahan-Mu, Kekuatan itu kekuatan-Mu, Kekuasaan itu kekuasaan-Mu, dan Perlindungan itu perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah waktu Dhuha-Mu keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, Limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh." Amin

Sabtu, 16 Mac 2013

Sukar Hamil : Fakta Ovarian Cyst Yang Perlu Anda Tahu


Fakta Ovarian Cyst Yang Perlu Anda Tahu!!!

 1. Ovarian cyst adalah poket yang mengandungi cecair yang terbentuk didalam ovari.
 2. Terdapat pelbagai  jenis ovarian cyst dan kebanyakkan daripada ovarian cyst adalah bukan kanser seperti mana yang ditakutkan.
 3. Umur , kesuburan, dan haid memainkan peranan besar dalam menentukan jenis Ovarian cyst.
 4. Bagi mereka yang berusia 60 keatas, ia lebih berkait dengan kanser.
 5. Bagi mereka yang muda, mengalami senggugut dan masalah kesuburan kemungkinan besar ia endometriotic cyst.
 6. Cyst yang dijumpai semasa hamil lebih dikaitkan dengan Dermoid Cyst atau Corpus Luteal Cyst.
 7. Corpus luteal cyst selalunya akan hilang dengan sendiri selepas 12 minggu kehamilan
 8. Dermoid cyst selalunya akan membesar secara beransur- ansur dan boleh wujud di kedua dua belah ovari. 
 9. Dermoid Cyst selalunya mengandungi lemak, gigi dan rambut didalamnya
 10. Endometriotic cyst mengandungi darah yang berupa seperti coklat cair didalamnya. 
 11. Corpus luteal cyst pula mengandungi cecair didalamnya
 12. Diagnosa Ovarian cyst dengan senang dapat dibuat melalui ujian ultrasounds.
 13. Risiko ovarian cyst termasuklah terpusing atau twisted yang menyebabkan kesakitan , pendarahan dalam cyst, jangkitan kuman dan pecah.
 14. Pembedahan pilihan ovarian cyst adalah mengunakan pembedahan Laparoscop
 15. Kebaikkan pembedahan laparoscopy termasuk kurang kesakitan selepas pembedahan, parut yang kecil, tempoh pemulihan yang cepat
 16.  Risiko Komplikasi terhadap laparoscopy termasuklah luka pada usus, salur darah ,pundi kencing, jangkitan kuman dan hernia walaubagaimanapun, kajian menunjukkan risiko adalah lebih kurang berbanding dengan kaedah ‘Laparotomy’
 17. Risiko untuk endometriotic cyst tumbuh semula  adalah 10% dalam masa setahun dan 40% dalam masa 5 tahun
  KLIK SINI untuk info lanjut.


Set Kesuburan Shaklee

Set ini di percayai dapat  membantu tahap kesuburan wanita & lelaki berada di tahap yang baik & sihat.. Namun harus di ingat, soal rezeki ini semuanya dari Allah. Kita sebagai manusia harus berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. InsyaAllah 1) Zinc Complex - Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan.
- Dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dgn nutrien semulajadi yg lain seperti kalsium & serbuk alfalfa utk menghasilkan zinc yg mudah utk diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai utk pengambilan jangka panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadmium & plumbum dr tubuh..

2) Vita-lea - untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

3) B Complex – paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitamin b shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.

4) Vit E - membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita..Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron.

5) GLA Complex - membantu mengatasi masalah haid tidak teratur dan membantu menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti.
- Herba tradisi yg dipercayai - borage adalah herba kegemaran org barat. Ianya dpt mengeluarkan virus, melegakan kelesuan,membersihkan kahak,meringankan kebas urat saraf & meningkatkan stamina.
- Mengawal selia estrogen & testosteron - GLA membentuk prostaglandin utk mengawal selia hormon lelaki & wanita,memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan,mood swing,retensi air & sakit payudara.
- Pelangsingan & menghalang pertambahan berat badan - merendahkan kolesterol,memberi tone pd kulit & otot utk wanita secara berperingkat utk mencapai bentuk badan ideal..

6) Alfalfa Complex - membantu mengatasi rasa “sakit ketika bersama”, membantu atasi masalah keputihan, haid yang tidak teratur, senggugut dan membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti kacip fatimah).

*** Namun harus diingat, soal rezeki ini semuanya dari Allah. Kita sebagai manusia harus berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. InsyaAllah


 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli

Shaklee ID: 914911
FB  : AD2u_Gudvitamin  / 0149385196 / ad2u_gudvitamin@yahoo.comTiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...