Doa

"Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu Dhuha-Mu, Kecantikan ialah kecantikan-Mu, Keindahan itu keindahan-Mu, Kekuatan itu kekuatan-Mu, Kekuasaan itu kekuasaan-Mu, dan Perlindungan itu perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah waktu Dhuha-Mu keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, Limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh." Amin

Ahad, 28 Julai 2013

Cantik Berseri Dengan Shaklee Collagen Powder

 Assalammualaikum...

Hai happy weekend you all.. Ape aktiviti hari ni?? shopping raya?? mengadap oven?? mengecat rumah?? tukar langsir?? basuh cadar?? kemas rumah?? nak raya ni, semua sibuk ye.. Semua nak baru, nak cantik ye dak.. Jangan lupa penampilan diri penting juga ok.. 
 
Hari ni saya nak update cerita tentang Shaklee Collagen Powder.  Start kenal Shaklee pun mase tengok kawan dok post status pasal shaklee.. Tertarik jugak nak tau kan?? bagus ke? elok ke seperti yang di gembar gemburkan... First saye beli ESP , dan seterusnya Meal Shake.. dan sekarang semua nak try termasuklah collagen hebat ni!!  So bila fikir-fikir balek mase tu, alang-alang asyik beli barang Shaklee, baik jadi ahli terus. Dapat harga yang murah dari retail price. Sesiapa2 yg nak beli barang Shaklee, boleh la guna ID saya atau order dengan saya.. saya bagi best price iaitu "harga member" je kat korang ladies plus harga shipping / pengurusan. 

Kepada ladies2 anggun yang mahu memantapkan kulit wajah.. Nak kulit muka glowing2, gebu , tegang kulit.. anti penuaan.. Hubungi Mama Yana ok!!!

Jom semak pasal SPC ni :

Semakin usia meningkat, kolagen di dalam badan semakin berkurangan.
Pengurangan kolagen inilah yang menyebabkan pembentukkan kedutan dan munculnya tanda-tanda  penuaan lain seperti :
  • Kulit berkedut, kering dan melayut.
  • Kuku rapuh dan tidak kukuh.
  • Rambut halus dan gugur.
 
Semua orang akan mengalami kemerosotan semulajadi ini.
Namun,ianya dapat di atasi dengan pengambilan supplement kolagen bagi menggantikkan kolagen yang hilang, serta memelihara kecantikkan kulit.
 
Mengapa kolagen tambahan sangat perlu?
  • Badan menghasilkan kolagen secara semulajadi. Bila usia kita mencecah 26 tahun ke atas, penghasilan kolagen mula berkurangan sehingga 15% setiap tahun.
  • Lebih kurang satu per tiga daripada keseluruhan protein dalam badan terdiri daripada kolagen, memberikan struktur kepada badan, melindungi dan menyokong tisu-tisu lembut serta menyambungkannya dengan tulang badan.
  • Kolagen digunakan untuk menghasilkan protein bagi membantu pertumbuhan ini serta mengaktifkan penjanaan semula sel badan baru.
  • Sehingga usia 45, badan kita dijangka kehilangan sebanyak 30 peratus daripada kolagen semula jadi.
  • Apabila kolagen dalam tisu lembut semakin berkurangan, ini mengakibatkan kesukaran pengangkutan toksin dari sel ke sistem limfa.
  • Pengurangan kolagen boleh mengganggu bahagian badan lain, terutamanya dalam penjanaan semula tisu-tisu lembut.
 
Mengapa SHAKLEE COLLEGEN POWDER dan apa bezanya dengan kolagen lain di pasaran?
  • Kerana SHAKLEE COLLEGEN POWDER merupakan supplement kolagen yang hebat mengandungi 4000mg proprietari RSS Collagen.
  • Kolagen kami bermolekul sangat ringan, kira-kira 1000 Daltom berbanding berat kolagen jenama lain yang kira-kira 300000 Dalton.Ini menyebabkan kolagen Shaklee jauh lebih mudah diserap ke dalam kulit dan memberi kesan yang jauh lebih baik.
  • Mempunyai 7 bahan utama tambahan lain iaitu Vitamin B, Vitamin C, Ekstrak biji benih Camellia japonica, Ekstrak Pfaffia dan Elastin dari kolagen ikan, di mana semua bahan ini digabungkan untuk menyokong kecantikkan anda dari dalam ke luar.
 
SHAKLEE COLLEGEN POWDER terbukti berkesan selepas 8 minggu pengambilan.
  • Kelembapan kulit - Meningkat 90%
  • Kekasaran dan kekeringan - Berkurang 75%
  • Penampilan keseluruhan - Meningkat 71%
  • Kelicinan dan kelembutan- Meningkat 69%
  • Make up yang dipakai tahan lebih lama - Meningkat 60%
  • Keanjalan,ketegangan dan elastisiti - Meningkat 55%
  • Ketebalan rambut - Meningkat 54%
  • Keserian, tona dan warna kulit - Meningkat 50%
  • Garis halus dan kedutan - Berkurang 18% 


Justeru, kesan dan faedah pengambilan Collagen Powder:
  • ANTI PENUAAN – mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.
  • MENGHIDRATKAN – Melembapkan kulit
  • MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT – Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang
  • MELICINKAN – Tingkatkan kelicinan kulit
  • MENYUBURKAN – Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat
  • MENCERAH – Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata
  • MENEGANG – Membantu menegang dan menganjalkan payudara

Jom Baca testimoni pengguna Collagen.. ade banyak lagi,.. tap ini antaranya..






 Tertarik menarik kebabom... Dapatkan hari ini!!!!

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee untuk keserian SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda :



 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.                         
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli, ID 933396

FB  Fanpage : Ad2u Vita Secrets

Phone : 014-938 5196 

Email : ad2ugudmomma@yahoo.com

Sabtu, 27 Julai 2013

Terlalu Kurus??? Kami Bantu Anda Dengan Set Tambah Berat Badan Shaklee

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

  "Adakah anda terlalu kurus dan ingin menambah berat badan? adakah anda telah mencuba pelbagai cara menggemukkan badan? masih tak berjaya?...



Ramai orang mengalami masalah tubuh badan yang kurus. Adakah anda salah seorang seorang daripada mereka. Anda telah berusaha untuk menambah berat dan saiz badan namun tidak berhasil. Adakah anda juga mengalami keadaan yang sama?

Sebenarnya, ada dua faktor kenapa kita tidak berjaya menambah berat badan :

  • adalah, makanan yang diambil tidak sempat diproses menjadi nutrien yang boleh digunakan oleh tubuh secara 100% sepenuhnya disebabkan oleh kadar metabolisme yang cepat. Ini menyebabkan nutrien dibuang begitu sahaja dengan sia- sia.

  • adalah pengambilan makanan yang sedikit ( makan sedikit sahaja dah rasa kenyang). Perut tidak dapat menampung pengambilan makanan dalam kuantiti yang banyak disebabkan telah menjadi kebiasaan makan sedikit sahaja.

Adakah anda telah berusaha untuk tambah berat badan sebelum ini? Jika YA! anda telah menghabiskan ratusan ringgit dengan membeli produk- produk weight gain yang ada di pasaran tetapi hasilnya tidak seperti yang anda harapkan.

 Shaklee ada menawarkan Shaklee Weight Gain Set / Set Tambah Berat Badan Shaklee. untuk mereka yang mempunyai masalah ini.

 

MEAL SHAKES
Meal Shakes Shaklee picture
  • Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting.
    Sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein.
    Berperisa vanilla yang sedap.



VITA-LEA IRON FORMULA
Vitalea Shaklee picture
  • Membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.
  • Banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid @ beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin).
  • Supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan Vita-Lea ini banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening.



B-COMPLEX
B complex shaklee picture

  • Mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan.
  • Mengawalatur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee untuk keserian SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda :



 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.                         
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli, ID 933396

FB  Fanpage : Ad2u Vita Secrets

Phone : 014-938 5196 

Email : ad2ugudmomma@yahoo.com

8 PANDUAN MEMILIH COLLAGEN YANG BAIK

Assalammualaikum...

Tinggal beberapa hari saja lagi nak berakhir ramadan... Puasa kali ni, sangat seronok kerana anakanda Adam dah mule belajar berpuasa, walaupun hanya separuh hari.. Pendapat saya, biarlah anak-anak saya disiplin dalam solatnya dulu, saya tak akan paksa anak-anak berpuasa di wa ktu kecil.. Insya allah, dengan menjaga solat, mereka akan tahu tanggungjawab berpuasa bile besar kelak.. saya taknak mereka jadi " Berpuasa tapi tak solat" , biarlah " Solat tapi Berpuasa...

Ok, dah nak raya ni,semua nak baru ye tak?? baju baru, rumah baru, biskut raya baru, hahaha.. tapi korang tak nak ke rase wajah baru?? wahh dah kenapa nak berwajah baru pulak ni??? mana boleh tukar2 wajah.. Boleh.. dengan memberi penjagaan yang baik.. hihihi.. HAri ni, kite cerita pasal Collagen.. rate2 pun dah tau kelebihan kolagen ni kan.. dah berlambak-lambak di pasaran.. Tapi yang mana satu jadi pilihan?? adakah betul pemilihan collagen korang... Jom semak bagaimana nak memilih collagen yang baik, Halal & berkesan.. :
  • 1. Lebih baik pilih dalam bentuk makanan (or cecair) berbanding yg kolagen yg disuntik. Ini utk memastikan sintesis enzim mengoptimumkan serapan ke dlm tubuh badan
  • 2. Pilih size kolagen sekurang-kurangnya 1000 dalton dan ke bawah. Microfine size mmbantu penyerapan yang baik kerana size ini adalah paling optimum diserap oleh sel, maka setiap kolagen yang di ambil up to 100% diserap dan memberi efect lebih cepat.
  • 3. Pastikan setiap pemilihan kolagen mempunyai emolient yang unggul dan boleh mengunci kelempaban yang berpanjangan.
  • 4. Pastikan kolagen mempunyai antioksidaan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan
  • 5. Pastikan supplemen itu mempunyai elemen vitamin B-Complex untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen dari tubuh kita sendiri
  • 6. Kolagen juga penting utk kekal cantik tapi pastikan ia ada kandungan glucosamine utk kesihatan sendi. (bonus point)
  • 7. Pastilkan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.
  • 8. Last but not least, pastikan ia selamat dan tidak bertoxin

Shaklee Collagen Powder  memenuhi semua kriteria di atas. Jom dapatkan SCP hari ini.. :)

 

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee untuk keserian SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda :



 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.                         
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli, ID 933396

FB  Fanpage : Ad2u Vita Secrets

Phone : 014-9385196 

Email : ad2ugudmomma@yahoo.com


Ahad, 21 Julai 2013

Double AD sudah Besar!!!


Assalammualaikum...

Selamat Berhujung minggu friends... Mesti ramai yang mengambil peluang untuk membeli keperluan raya kan.. Kami belom buat ape2 persiapan.. Mengikut perancangan kami, baju melayu & baju kurung tahun lepas masih dalam keadaan elok.. Kami akan gune tahun lepas punye baju raye.. hihihi..
Raya tetap raye kan.. tak kesah lah baju tahun lepas ke, tahun lepas lepas lagi ke.. Yang penting kite happy..

Double AD sudah besar.. ye dah besar depa berdua ni.. Abg Adam Danish akan naik darjah 1 next year.. Oh.. kejapnya mase berlalu.. Rindu die tme baby2.. Kini Adam seorang anak yang bijak, mendengar kate, hafaz al-quran.. Mama bangga dengan Abg Adam..

Si adik Adani Dalili.. mulut riuh, next year baru hantar pergi sekolah. Mama Ajar dari rumah je tahun ni, alhamdulillah dah mengenali huruf, nombor & iqra'.. ( tapi masih sedikit pelat..) Ape2 pun mama bersyukur dapat tengok depa berdua membesar di depan mata sendiri.. jaga makan minum semua.. Alhamdullillah.. Sambil-sambil menjalankan bisnez Online Mama ni.. sambil2 ngasuh anak sendiri.. best kan.. Nak bisnez macam Mama Yana.. boleh drop komen di bawah entry & mama akan reply.. email pun boleh : mamadoublead@gmail.com


 Adam Danish

Adani Dalili

Ok, Jom mencari menu yang sesuai untuk berbuka petang ni.. Korang masak ape?? Hantar sini sikit.. hihi..

Ok, Jumpe lagi di entry lain..



Jumaat, 19 Julai 2013

6 Tips Kulit Cantik & Sihat

Assalammualaikum & Salam Jumaat ..

Sihat ke?? Alhamdullillah kita dah pun melepasi fasa pertama ramadhan.. Amacam puasa tahun ni?? dah ade yang ponteng ke??? kalau kaum hawa, opcos ada sebabnya.. ni yang kaum lelaki ni.. ape cerita pulak tak puasa..

Cantik?? sapa tak nak cantik kan?? tipu la kalau kate, "ahh lantak laa.. tak cantik pun takpe.. kulit aku memang camni.. jerawat... jeragat..." Ladies.. please ye, kite kena jage dalaman & luaran.. banyak punca2 yang menyebabkan, muka kita kusam , jerawat tajk bermaya.. Jadi ape tindakan seterusnya?? cari produk yang banyak berlambak kat pasaran?? tapi tak tau yang mana bagus.. Sebelum membeli sebarang produk, periksa dulu kandungan bahan2 nya.. Kebanyakan sekarang produk banyak di campurkan dengan bahan2 kimia & bahan terlarang.. Jadi hati2 kay..


Jom Mama Yana nak kongsi sikit pasal tips2 ni..



1. Makan makanan berkhasiat. 
  • Hindari atau kurangkan makanan yang mengandungi lemak dan berminyak. Kamu juga perlu menghindari makanan yang boleh menyebabkan punca kepada masalah jerawat dan berminyak. Contohnya kentang goreng dan minuman soda. Kamu perlu mengenalpasti makanan yang tidak perlu untuk tubuh kamu. Ini disebabkan setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza. Kalau rasa kamu makan coklat hari ni, esok timbul jerawat. Hindari dari makan coklat. Banyakkan makan buah dan sayuran.

2. Bersenam dan Minum Air Putih. 
  • Minum air putih lapan gelas sehari dan bersenam secara teratur. Siapa kata anda tidak boleh bersenam setiap hari? Kalau anda merupakan seorang suri rumah, peluang bersenam memang ada. Pastikan semasa mengemas rumah, tutup kipas atau aircond. Biarkan peluh keluar dari tubuh anda. Lakukan aktiviti menyapu, mengemas dan mop lantai sebagai rutin senaman di rumah. Selain anda sihat, rumah pun kemas kan ? jangan lupa banyakkan minum air kerana tubuh kita memerlukan air yang banyak. Kelancaran darah menjadikan kulit kembali berseri.


3. Cuci muka sebelum tidur. 
  • Biasakan anda tidur dalam keadaan bersih. Cuci muka terlebih dahulu sebelum tidur. Anda juga boleh menggunakan krim malam untuk membaiki tekstur wajah atau melembapkan kulit. Sekali seminggu gunakan pupur wajah. Jangan pula anda tidur dengan pupur wajah masih di muka!

4. Tidur yang cukup. 
  • Tidur lapan jam sehari amat penting. Ianya bertujuan untuk merehatkan badan agar sistem tubuh berjalan dengan baik. Jika anda tidak cukup tidur, anda akan menghadapi masalah jerawat dan tubuh lesu dan tidak bermaya. Selain itu, anda akan mula dikenali sebagai Pandawoman disebabkan wujud lingkaran gelap bawah mata!

5. Lindungi kulit daripada Matahari. 
  •  Penting untuk kita melindungi kulit dari sinaran cahaya matahari. Ianya untuk mengelakkan muka menjadi merah, terbakar dan timbul garis kedutan. Pakai krim tabir suria sebelum anda keluar rumah setiap hari.


6. Berhenti merokok.  
  • Hey ladies! jangan merokok. Tak cun tau!

 

Wuduk adalah penawar segala kecantikan semulajadi. Jadi rajinlah berwuduk ye..
 
Untuk penjagaan dalaman kulit, perlu pemakanan seimbang. Shaklee juga menawarkan makanan tambahan iaitu suplemen Set Kecantikkan kulit khas untuk penjagaan kulit dari dalam.. 



Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee untuk keserian SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda :

Yana Ramli,
SID : 933396
014 - 938 5196

Ahad, 14 Julai 2013

SET RESDUNG SHAKLEE

Salam semua Readers....
Okay, bukan nak cerita pasal tu pun sebenarnya. Hari ini Mama Yana nak kongsi mengenai SET RESDUNG Shaklee ataupun kita namakan SET G ! Boleh tengok gambar di bawah vitamin apa yang ada dalam set resdung ni.
Set ini terdiri dari ALFALFA, VITAMIN C dan B-COMPLEX
 
 
Apa fungsi vitamin ini???
  • Vitamin C – Ianya sebagai antioksidan yang baik. Sangat penting untuk meningkatkan antibodi seseorang.

  • B-Complex – Bertindak sebagai penenang dan penstabil hormon.

  • Alfalfa – Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri. Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutamana akibat dari eczema, resdung (sinus), alergi (allergy) dan gegata (hives). Walaubagaimanapun mereka yang mengidap penyakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai suplemen mereka. 

Set ini bukan saja untuk resdung tapi juga sesuai untuk mereka yanh menghidap ASMA, ALAHAN dan juga EKZEMA.
Ini pula TESTIMONI daripada mereka yang telah menggunakan SET RESDUNG shaklee ni:

Sabtu, 13 Julai 2013

Kekal Bertenaga Dengan Set Berpuasa Di Bulan Ramadhan


 Assalammualaikum...

Malam ni, line internet bagi kerjasama yang agak baik.. biasanya. memang selalu tersekat-sekat line nya.. mungkin bulan ramadan ni, line baik-baik belaka...hehehe. Macamana jalani ibadah puase kali ni, adakah bersemangat, terseksa perut, letih melampau?? ha.. ni nak kongsi rahsia kami sekeluarga yang kekal cergas sepanjang puasa.. Rahsia?? kini tiada rahsia lagi...
 
Nak extra tenaga supaya ramadan kali ini lebih bermakna?

Jom dapatkan "Set Combo Ramadan" { ESP + PD } .. Gerenti puas hati!! & Harga Berbaloi2 dari saya. Khas untuk seisi keluarga!! Mak, ayah, kakak, abang , adik, nenek, atok & semua yang berpuasa...




ESP
=====

  • - Protein dari sumber soya yang selamat, pemberi tenaga & rasa kenyang yg lama + bonus untuk kulit lebih cantik.
  • - Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih

Performance Drink
===============

  • - Minuman yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration (spt fungsi minuman isotonik) + rasa oren yang refreshing!!
  • - Ia terbukti secara klinikal dapat menyokong tahap hidrasi lebih cepat berbanding air.
  • - Dapat mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi, memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina

‪#‎Tidak‬ mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.



Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee untuk keserian SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda :



 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.                         
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli, ID 933396

FB  Fanpage : Ad2u Vita Secrets

Phone : 014-9385196 

Email : ad2ugudmomma@yahoo.com

Panduan Kesihatan Di Bulan Ramadhan








 Assalammualaikum...

Hai semua.. Harini dah 4 ramadan.Alhamdulillah di beri peluang oleh ALLAH S.W.T dapat menjalani ibadah puasa pada tahun ini.. Syukur.. Bersama2 lah kita rebut peluang di bulan mulia ini untuk melipat gandakan pahala.. Ampun maaf dari Mama Yana andai ade tersalah kata, tersilap kata..


Selamat Menjalani Ibadah Puasa

 

Elakkan beberapa masalah yang biasa dihadapi ketika berpuasa di bulan Ramadhan; berpuasa dengan selesa dan nikmati sepenuhnya faedah kerohanian bulan Ramadan. Sepanjang bulan suci Ramadan, diet kita tidak seharusnya berbeza banyak daripada diet normal dan seharusnya seringkas yang mungkin.

Disenaraikan isu atau masalah kesihatan yang biasa dihadapi pada bulan Ramadhan, sebab-sebab dan cara mengatasinya
  • Sembelit
  1. Sembelit boleh menyebabkan buasir (hemoroid), fisur (rekahan terusan dubur yang menyakitkan) dan gangguan pencernaan (senak) serta rasa kembung.
  2. Punca: Terlalu banyak makanan ditapis, air terlalu sedikit dan tidak cukup serat dalam diet.
  3. Cara Mengatasi: Elakkan makanan bertapis yang berlebihan, tingkatkan pengambilan air, gunakan tepung gandum penuh apabila membuat roti.
  • Gangguan Pencernaan dan Angin
  1. Punca: Terlalu banyak makan. Terlalu banyak makanan goreng dan berlemak, makanan pedas, dan makanan yang menyebabkan angin seperti telur, kubis dan kacang dal. Minuman berkarbonat seperti Cola juga menghasilkan gas.
  2. Cara Mengatasi: Jangan makan terlalu banyak. Minum jus buah atau lebih baik lagi, air mineral. Hindari makanan yang digoreng, tambahkan jintan manis dalam makanan yang menyebabkan angin.
  • Keletihan (Tekanan Darah Rendah)
  1. Peluh berlebihan, lemah, letih, kekurangan tenaga, pening kepala, terutama apabila bangun dari duduk, kelihatan pucat dan rasa pitam adalah gejala yang dikaitkan dengan "tekanan darah rendah". Ia biasanya berlaku menjelang petang.
  2. Punca: Pengambilan cecair terlalu sedikit, kurang pengambilan garam.
  3. Cara Mengatasi: Duduk tempat sejuk, tingkatkan pengambilan cecair dan garam.
  4. Perhatian: Tekanan darah rendah perlu disahkan dengan mengambil bacaan tekanan darah apabila gejala kelihatan. Mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi mungkin perlu diselaras semula pengambilan ubat mereka semasa Ramadhan. Mereka seharusnya mendapatkan nasihat doktor.
  • Sakit Kepala
  1. Punca: Kafein dan pengeluaran tembakau, melakukan terlalu banyak perkara dalam satu hari, kurang tidur, dan kelaparan. Biasanya berlaku di sepanjang hari dan menjadi lebih teruk di penghujung hari. Apabila dikaitkan dengan tekanan darah rendah, sakit kepala boleh menjadi agak teruk dan juga boleh menyebabkan rasa mual sebelum berbuka puasa.
  2. Cara Mengatasi: Kurangkan kafein dan tembakau secara perlahan-lahan, mulakan satu atau dua minggu sebelum Ramadhan. Teh herba dan bebas kafein boleh dijadikan sebagai pengganti. Atur semula jadual anda di bulan Ramadan supaya anda mendapat tidur yang cukup.
  • Gula Darah Rendah
  1. Rasa lemah, pening, keletihan, penumpuan yang lemah, berpeluh dengan mudah, rasa goyah (menggeletar), tidak dapat melaksanakan aktiviti fizikal, sakit kepala, berdebar-debar adalah gejala gula dalam darah rendah.
  2. Punca (bukan pengidap diabetes): Mengambil terlalu banyak gula iaitu karbohidrat terproses terutamanya waktu sahur. Badan menghasilkan terlalu banyak insulin yang menyebabkan glukosa darah menurun.
  3. Cara Mengatasi: Makan sesuatu pada waktu Sahur dan hadkan makanan dan minuman yang mengandungi gula.
  4. Perhatian: Pesakit kencing manis mungkin perlu menyesuaikan ubat-ubatan mereka pada bulan Ramadhan. Minta nasihat doktor anda.
  • Kekejangan Otot
  1. Punca: Kekurangan pengambilan makanan yang mengandungi kalsium, magnesium dan kalium.
  2. Cara Mengatasi: Makan makanan yang kaya dengan mineral tersebut seperti sayur-sayuran, buah-buahan, produk tenusu, daging dan kurma.
  3. Perhatian: Mereka yang mengambil ubat tekanan darah tinggi dan yang mempunyai masalah batu karang hendaklah merujuk doktor mereka.
  • Ulser Peptik, Pedih Ulu Hati, Gastritis dan Hernia Hiatus
  1. Paras asid yang meningkat di dalam perut yang kosong di bulan Ramadhan memburukkan keadaan di atas. Ia membuat rasa terbakar di dalam perut di kawasan di bawah tulang rusuk dan boleh sampai sehingga ke kerongkong. Makanan yang pedas, kopi dan minuman berkarbonat memburukkan lagi keadaan ini.
  2. Ada ubat yang boleh mengawal tahap asid di dalam perut. Mereka yang mendapat ulser peptik dan hernia hiatus seharusnya meminta nasihat doktor mereka sebelum Ramadhan.
  • Batu Karang
  1. Batu karang boleh berlaku pada orang yang kurang mengambil cecair atau minum. Oleh itu, adalah penting untuk minum cecair tambahan bagi mencegah pembentukan batu.
  • Sakit Sendi
  1. Punca: Semasa Ramadan, apabila solat tambahan dilakukan, tekanan ke atas sendi lutut bertambah. Di kalangan orang tua dan mereka yang mempunyai artritis, ini boleh menyebabkan kesakitan, kekejangan, bengkak, dan ketidakselesaan.
  2. Cara Mengatasi: Kurangkan berat badan supaya lutut tidak perlu untuk menanggung apa-apa beban tambahan. Lakukan senaman yang melibatkan anggota bawah sebelum Ramadhan supaya ia bersedia untuk terikan tambahan. Mempunyai fizikal yang sihat membolehkan seseorang melaksanakan solat dengan mudah. 

Mama Yana
014 - 938 5196
 

Rabu, 3 Julai 2013

GLA Complex : Promosi Julai 2013

Assalammualaikum...

Alhamdulillah, Bulan Julai merupakan bulan istimewa buat Mama Yana Sebab ape?? Cube teka?? Istimewa lahh kan, sebab rini my birthday.. Alhamdulillah masih di panjangkan umur sehingga ke hari ini. Ada banyak juga list impian dah tercapai.. Doakan yang terbaik untuk diri sendiri.. Ok, nanti cerita panjang kat entry lain. ni nak cite2 pasal promosi bulan ni... Jom kita tengokkk...

.
.
.
.

Ok promosi bulan JULAI  GLA Complex... 
(* boleh pakat ramai2 syer, untuk dapatkan rege runtuh ni... syer ngan kakak, adik,mak, makcik, kawan2, jenjiran)



Apa tu GLA?

GLA ialah singkatan dari gamma-linoleic acid. kebanyakan GLA yang terdapat di pasaran dihasilkan dari EVENING PRIMROSE OIL (EPO).

Tapi SHAKLEE biasa la selalu nak berbeza dengan company lain so kita pilih BORAGE iaitu juga sejenis tumbuhan.

Apa bagusnya borage berbanding EPO?

  • GLA yang diekstrak dari borage mengandungi lebih 2 kali ganda berbanding EPO.
  • Borage juga 3 kali lebih dari segi bioavailibiti dan 3 kali lebih berkesan berbanding EPO!
  • Borage yang shaklee pakai pon bukan main kutip je! we ollss ektrak dari tanaman borage organik di kawasan Saskatchewan
  • setiap capsul mengandungi 300mg GLA serta minyak bungamatahari dan vitamin E untuk lebih berkesan dan stabil!

Apakah manfaat GLA? 
  • mengawal estrogen dan testosteron dengan membentuk prostaglandin untuk regulate hormon lelaki dan wanita dan menangani PMS, retensi air, mood swing.
  • melambatkan menopause
  • membaiki prostatomegally ~ masalah prostat dan kerap kencing.
  • menentang kanser kerana GLA adalah anti oksidan yang meningkatkan imun.
  • membaiki inflamasi sepertu eczema, alergy, bintik penuaan, kurap panau dan juga meringankan sakit sendi akibat inflamasi.
  • menghalang komplikasi diabetes dengan cara merendahkan paras gula dalam darah.
  • merendahkan kolesterol, melambatkan penambahan berat badan yang berpunca dari perubahan hormon, dan melambatkan penuaan dan melambatkan kehilangan bentuk tubuh akibat hormon.
  • menghalang tekanan darah tinggi dengan cara menghalang pembekuan darah dan plak kolesterol dalam salur darah.
  • membaiki tekstur rambut

So bagi korang yang mahu maintain cun, maintain bentuk badan supaya tak out of shape, maintain subur so jom GLA!

Promo memang harga sangat berbaloi!
Bagi yg nak dapatkan GLA  COMPLEX pada harga promo sila hubungi saya.

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee untuk keserian SEMULAJADI, Saya perundig bertauliah anda :



 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.                         
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli, ID 933396

FB  Fanpage : Ad2u Vita Secrets

Phone : 014-9385196 

Email : ad2ugudmomma@yahoo.com

LIMA Perbezaan Antara Vitamin Natural dan Vitamin Sintetik


 
Ada beza ke?

Ada yang tanya, “Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin lain? Kan sama je vitaminnya” .. Mama Yana & kawan-kawan akan jawab bahawa kebanyakan vitamin yang ada silika gel [KLIK SINI] itu adalah SINTETIK.. Manakala vitamin Shaklee ni vitamin natural, asli tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan yang pasti, tanpa silika gel... Mari baca fakta2 dibawah.. LIMA perbezaan antara vitamin sintetik dan vitamin natural..
  
  1. Penghasilan
  • Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
  • Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa-apa bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

    2.Keserasian dgn badan
  • Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
  • Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.


3. Harga
  •  Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
  • Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4.Kesan kepada tubuh badan
  •  Vitamin natural mengambil intipati dari bahan-bahan semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan-bahan yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
  • Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.
5. Kesan jangka panjang
  • Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
  • Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.
"Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tp imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee untuk keserian SEMULAJADI, Saya perundig bertauliah anda :




 --->> PM admin untuk maklumat lanjut.                         
Pengedar Shaklee anda :

Yana Ramli, ID 933396

FB  Fanpage : Ad2u Vita Secrets

Phone : 014-9385196 

Email : ad2ugudmomma@yahoo.com





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...